Wedstrijd Piek met Techniek

De Rotaryclub Tilburg Triborch wil dat in het Ontdekstation te Tilburg een “ontdek apparaat” geplaatst wordt dat jonge kinderen inspireert om op diverse wijzen met techniek bezig te zijn en om diverse technische toepassingen te leren begrijpen.

Alle individuele leerlingen, of groepen studenten en scholen voor PO/VO/MBO/HBO/PABO in Tilburg en brede omgeving die geïnteresseerd zijn, kunnen meedoen.

Elektronische, elektrische, motorische, magnetische mechanismen of welke technische constructie dan ook mag gebruikt worden.

Hoe werkt het:

 1. De individuele leerling/deelnemer of groepen deelnemers/klassen die meedoen moeten het ontwerp inleveren voor 1 april 2017. Dat mag ofwel alleen een gedetailleerde schets, ofwel een dummy of een schaalmodel zijn.
 1. De jury bestaat uit creatieve geesten, educatieve leermeesters en materiaal experts.
 1. Bij de indiening dient aangegeven te worden hoe groot het definitieve product zal worden (hoogte/breedte/diepte) alsook welk materiaal gebruikt zal gaan worden.
 1. De jury kiest het winnende ontwerp; dat vervolgens geproduceerd gaat worden (hetzij door de ontwerpers zelf, hetzij door andere onderwijs instellingen dan wel door externe bedrijven uit de regio).
 1. Zodra het winnende ontwerp gemaakt is en conform de ingediende productspecificaties gebouwd is, als ook geplaatst is in het Ontdekstation in de Spoorzone te Tilburg, ontvangt de bedenker(s) van de Rotaryclub Tilburg Triborch een eenmalig geldbedrag van maximaal € 6.000,– all-in (zowel ter tegemoetkoming in de kosten van het –laten- maken als het plaatsen van het product in de Spoorzone). 50% vooruitbetaling is mogelijk.
 1. De deelnemers moeten garanderen dat het ontwerp zowel binnen het budget van € 6.000,– te produceren is als ook na de besluitvorming in april door de jury, voor 1 november 2017 feitelijk geplaatst zal zijn in het Ontdekstation te Tilburg.

Productie en Technische vereisten van het “ONTDEK APPARAAT”

 1. Het materiaal dat gebruikt wordt moet recyclebaar en milieu neutraal dan wel zo min mogelijk milieu belastend zijn.
 2. Het gebruik van het product moet jarenlang herhaalbaar zijn zodat leerlingen van zeer veel basisscholen gedurende vele jaren dit product in het Ontdekstation moeten kunnen verkennen/uitproberen.
 3. Het product moet solide zijn en tegen een stootje kunnen.
 4. Het product moet tot de verbeelding spreken van jonge kinderen (in de leeftijdsklasse van 8-14 jaar.
 5. Het product moet educatieve elementen in zich dragen en een appel doen op kinderen die graag met technische toepassingen willen werken c.q die willen begrijpen en uitproberen.
 6. Het product moet in vorm en grootte iets uitdagends en spannends uitstralen zodat het jonge kinderen aantrekt om er iets mee te gaan doen.
 7. Het product dient diverse technische principes te bevatten zodat het educatieve element bij het werken met dit product goed tot zijn recht en werking komt.Een product wordt als krachtiger beoordeeld naarmate het aan kinderen meerdere technische toepassingen leert begrijpen.
 8. Het product mag (maar het hoeft niet) bouwpakket achtige kenmerken hebben waarbij het bewaren van alle afzonderlijke onderdelen zo geconstrueerd is dat de onderdelen goed op te bergen zijn en het direct zichtbaar is als er onderdelen ontbreken.
 9. Het product moet veilig en kindvriendelijk zijn. Dus geen gevaren voor letsel en/of de gezondheid opleveren.
 10. Het product moet passen bij de sfeer en het concept van het Ontdekstation te Tilburg.

Stuur inzendingen voor 1 april 2017 naar C. Glerum, Sportlaan 46, 5071 CC te Udenhout. Of via email naar coksglerum@gmail.com